NOVOHATTI - Gems, Blades, Jewelry, and MORE...

Hattuşa Sfenksi sonunda Evine Döndü…

Bir asırlık hasret BİTTİ:

Çorum – Boğazköy UNESCO Dünya Tarihi Miraslarından birini barındırmakta, bizim evimiz, Hititlerin anayurdu ve BEŞ BİN yıllık ulu başkenti HATTUŞA. Ne yazıkki  Bizans ve Arap kültürüne tamamen teslim olmuş, Avrupa ve Arap hayranlığı ile kendi özüne -TÜRKLÜĞE- ve Anadolu kültürüne yabancılaşmış Osmanlı ‘nın son yıllarında (1906-1912 arası) Almanlar Hattuşa dan yaklaşık ON BİN yazılı tablet ve iki adet sfenksi buradan alıp Berlin’e götürdüler. Kurtuluş savaşı sonrası ulu önderimiz Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK döneminde Berlin’e götürülen tabletlerden yaklaşık üç bin adedi ve sfenkslerden biri (İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir) geri alındı ve kalan tabletler ve SFENKS için onarıldıktan sonra iade edilmeleri konusunda anlaşıldı. Ancak kısa bir süre sonra çıkan ikinci dünya savaşı sonrası bu eserler Doğu-Almanya’da kaldı. Hem ATATÜRK sonrası kurulan Türkiye hükümetlerinin ilgisizliği hemde Doğu-Alman hükümetlerinin iade konusunda isteksizliği sonucu SFENKS’in gurbeti bitmek bilmedi. Zamanında alımnış “iade kararı” sayesinde bu koşul öne sürülerek Hattuşa SFENKSİ sonunda (28-07-2011) evine dönüyor. Bu eşsiz eseri iade etme olgunluğunu gösteren ALMAN hükümeti ve ALMANYA halkına NOVOHATTI olarak TEŞEKKÜR EDİYORUZ. Ancak SFENKS’in iadesinden çok bu vesile ile bugün Anadolu’da yaşan bilinçli ve gerçek tarihine sahip çıkan Türklere gerçek geçmişimiz ve asıl kimilğimizi tekrar bize anımsattıkları için minnettarız. Gerçek Türk tarihinin islam öncesi binlerce ve binlerce yıl evvele dayandığını ATATÜRK’ün Türk Tarih Kurultayları ile bize açtığı pencereden bugün hala görebilenlere NOVOHATTI olarak en derin saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.

The Hattusa Sphynx is finally back at Home…

A century of longing has ENDED:

Corum – Bogazkoy hosts one of the UNESCO World Cultural Heritage sites, our home, the homeland of the Hitites and our grand old capital from FIVE thousand years ago, HATTUSA. Unfortunately during the final years of the Ottoman period (between 1906 – 1912) unaware of their Turkish roots and in submission to European superiority and Arabic-Islam culture, the governors let the Germans take about TEN THOUSAND tablets (Hittite state archives) and two SPHINXES from HATTUSA to Berlin. Following the Independence War led by Mustafa Kemal ATATURK, newly established state of TURKEY managed to get back one SPHINX and about three thousand tablets and sign an agreement on return of the remaining tablets and the SPHINX following restoration in Germany. However, shortly there after the Second World War broke and the items were left in possession of East-Germany. Compounded with this fact the negligence of succeeding Turkish governments and unwillingness of their East-German counterparts left the SPHINX stranded in foreign soil. Thanks to the timely “return clause” the SPHINX is finally returning its home (07-28-2011). As NOVOHATTI we would like to THANK the German government and the GERMAN NATION for returning such an invaluable cultural monument to its rightful owners. However, more than the return of the SPHINX, we are thankful for letting us remember who we really are, proud Turks mindful of our culture and history.

Konuya dair güncel Medya  / Recent Media Coverage :

(Logolar üzerine TIKLAYINIZ / Please CLICK on the logo to visit the page)

Daha fazla bilgi için / For More Information :

Telefon / Telephone :
    90-312-4689469
FAX / Facsimile :
    90-312-4273860
Posta / Postal address :

Novohatti – Gbt Ltd. Şti.
    Tunalı Hilmi Caddesi, No:89/64, Kavaklıdere, Ankara, TR 06700
E-Posta / Electronic mail :
            General Information: info@novohatti.com

Sales: sales@novohatti.com